Ongedierte

Bestrijden ratten in de tuin

Bestrijden ratten in de tuin? Ratten veroorzaken in huis vaak de nodige overlast. Het ongedierte komt echter niet alleen maar in gebouwen voor. Zo leeft een groot deel van de ratten bijvoorbeeld ook in de buitenlucht.

De beestjes kunnen zich ook nestelen in jouw tuin. Hier zit jij natuurlijk niet op te wachten. Is dit toch gebeurd? Dan is het verstandig om zo snel mogelijk de ratten te bestrijden. Dit kun je doen door de ratten te doden, bijvoorbeeld met klemmen of vergif. De kans dat de ratten sterven is dan vrij groot.

Vergif is echter verboden om buitenshuis te gebruiken doordat het ook andere dierensoorten kan doden. Bovendien kan vergif in jouw tuin ervoor zorgen dat bloemen en planten ook sterven. Gelukkig kun je ratten ook milieubewust bestrijden. Wij vertellen jou er in deze tekst meer over.

Oorzaak van ratten in de tuin

Meerdere ratten in de tuinDe ratten die u in de tuin signaleert komen natuurlijk ergens vandaan. Voor vele bewoners is het een interessante vraag omdat ze graag de verantwoordelijkheid van de rattenoverlast ergens anders willen neerleggen.

Toch is het niet zozeer relevant waar de ratten vandaan komen om op korte termijn tot een oplossing te komen, simpelweg om het feit dat de afkomst van de rat die bij u tot overlast leidt meestal lastig te duiden is.

Riool

Tijdens de middeleeuwen hadden we bijna allemaal last van ratten in de tuin. Dit is veranderd toen er een rioolnetwerk kwam en er verzamelpunten kwamen voor afval. De grootste populaties ratten zitten nu vooral in de stadsriolering. De ratten in het riool leven vooral van het water en het keukenafval wat wij wegspoelen.

Door het grote aanbod aan voedsel in het riool nemen de populaties ook in rap tempo toe. Harde cijfers zijn er niet, maar het is zeker dat sommige steden met tienduizenden, soms wel honderdduizenden ratten onder de stad leven.